Słownik barmana, definicje drinków B
- Co to jest Batida Definicja Przyrządza się go z dodatkiem rumu wytwarzanego ze sfermentowanego i zagęszczonego soku z trzciny cukrowej. Do najpopularniejszych rumów
- Co to jest B;B Definicja ziołowy produkowany na podstawie likieru Benedictine i winiaku. Zawiera ok. 40 proc. alkoholu. W sprzedaży jest od 1938 r
- Co to jest Beaujolais Definicja charakteryzują się delikatnym bukietem smakowym. Najsłynniejsze marki to Brouilly, Morgon, Moulin à Vent, Freuri
- Co to jest Benedyktynka Definicja ziołowy (ok. 40 proc. alkoholu). Pierwotna receptura Benedictine D. O. (popularnie zwanej benedyktynką) opracowana została w 1510 r. przez
- Co to jest Bergerac Definicja produkowane są we Francji, w departamencie Dordogne. Są to białe wina półsłodkie i słodkie, wytwarzane ze szczepów Sauvignon, Muscadelle i
- Co to jest Barack palinka Definicja morelowy (38–50 proc. alkoholu) o białym lub słomkowożółtym kolorze. Niestety większość spotykanych w sklepach barack palinek to
- Co to jest Bitter Definicja lub przyprawowych, aperitifów i digestifów. Mogą to być wódki zarówno wytrawne, jak i słodkie, ale o nieco gorzkawym smaku. Pierwsze
- Co to jest Blender Definicja typów wódek i likierów. Zajmuje się ona zestawianiem różnych typów spirytusów, destylatów aromatycznych, nalewów, syropu cukrowego oraz
- Co to jest Blendet Definicja słodu oraz wielu gatunków zbóż, zestawianych ze sobą w różnych proporcjach. W tym przypadku 40 proc. stanowi whisky słodowe, a 60 proc
- Co to jest Borovicka Definicja wyniku destylacji alkoholu aromatyzowanego jagodami jałowca. Obecnie produkowany w Czechach, Polsce i Słowacji
- Co to jest Boukha Definicja popularny w Tunezji destylat otrzymywany w procesie fermentacji fig
- Co to jest Bourbon Definicja amerykańskiej whiskey. Początkowo wytwarzano ją jedynie w hrabstwie Bourbon (Kentucky, Stany Zjednoczone). Dziś produkowana jest także w
- Co to jest Brandy Definicja procesie destylacji wina. Za najlepszą brandy uznawane jest brandy portugalskie, aguardente oraz włoskie arzente. Włoska brandy powstaje w
- Co to jest Buza Definicja wysokoprocentowy alkohol pochodzący z Egiptu, produkowany na bazie sfermentowanego moszczu z daktyli
- Co to jest Bacardi Definicja zawierający około 37– 40 proc. alkoholu. W sprzedaży dostępny jest rum biały, złoty i brązowy oraz w wersjach aromatyzowanych: cytrynowej i
- Co to jest Bagaceira Definicja wysokoprocentowy alkohol wytwarzany na bazie wina. Składnik podstawowy destylatu musi pochodzić z któregoś z poniższych obszarów: Minho
- Co to jest Baileys Definicja sprzedawanych alkoholi. Jest to mleczny krem zawierający ok. 17 proc. alkoholu. Wytwarzany na bazie whiskey irlandzkiej i spirytusu
- Co to jest Bainz island carem Definicja australijski likier, który wytwarza się na bazie whiskey, czekolady i kawy
- Co to jest Ballantine’s Finest Definicja szkocka whisky, jedna z najpopularniejszych na świecie, zawierająca ok. 40 – 43 proc. alkoholu
- Co to jest Birnengeist Definicja destylat produkowany w Niemczech, otrzymywany z destylacji moszczu oraz soku z gruszek
- Co to jest Brombeergeist Definicja destylat produkowany w Niemczech, który otrzymuje się w procesie maceracji w alkoholu dzikiej morwy
- Co to jest Barrel Definicja rodzaj beczki o pojemności 180 litrów, w której leżakuje whisky
- Co to jest Braulio Definicja włoski, gorzkawy trunek, produkowany na bazie ziół i kwiatów, w zalewie czystego alkoholu wysokoprocentowego
Słownik alkoholowy
Co to jest w barze? Co to znaczy w tworzeniu drinków? Jak to działa w restauracji?.
Definicja Braulio, Barrel, Brombeergeist, Birnengeist, Ballantine’s Finest, Bainz Island Carem, Baileys, Bagaceira, Bacardi, Buza, Brandy, Bourbon, Boukha, Borovicka przykłady.
Przygotowanie Braulio, Barrel, Brombeergeist, Birnengeist, Ballantine’s zastosowanie.