• Pojęcie, definicja, zagadnienie:

    wino gronowe

    Pozostałe zagadnienia, definicje, znaczenia na literę W.

    popularne dzielą się na dwie kategorie: • najniższą jako wina stołowe bez podania na etykiecie obszaru ( region pochodzenia danego kraju); • wyższą kategorią win nie markowych jest gwarantowanie wytoczonym regionem kraju, z którego wino pochodzi, w winach regionalnych nazwa i pochodzenie jest bezsporne, a jakość podwyższona. Wina gronowe markowe (gatunkowe) dzielą się na dwie kategorie jakościowe: • wina wysokiej jakości, której proces uprawy wymienionej odmiany winorośli z określonych terenów zbioru i produkcji jest urzędowo kontrolowane; • Wina najwyższej gwarantowanej jakości, pochodzące z obszaru o doskonale wyznaczonych granicach, które deklarowane są na etykiecie określeniem odmiany winogron regionu i kraju. Do czołowych krajów produkujących znane wina gronowe w Europie należą : Włochy, Francja, Hiszpania, Portugalia, Niemcy, Rumunia, Chorwacja, Grecja, Bułgaria, Węgry. Wina gronowe wzmocnione zwane też południowymi produkowane są przez niektóre kraje z obszaru wybrzeża portugalskiego, basenu morza śródziemnego, jońskiego, głównie z Portugalii, Hiszpanii, Włoch, Grecji, Cypru. Są to wina szlachetne o bardzo specyficznym zapachu i wyjątkowym smaku przypominającym orzechy i migdałów dzięki odmiennemu procesowi produkcji. Wina gronowe aromatyzowane są to wina zawierające objętościowo od 12 do 18 % alkoholu otrzymanych z win gronowych poddanych aromatyzacji wyłącznie naturalnymi substancjami aromatycznymi. Do aromatyzowanych win gronowych zaliczamy wszystkie wermuty a także wina aperitifowe (Rafaello). Wina gronowe musujące są to wina otrzymane w wyniku wtórnej fermentacji alkoholowej. Wina w butelce lub zbiorniku zamykanym zawierające naturalny dwutlenek węgla pod ciśnieniem nie mniejszym niż trzy atmosfery do sześciu w temperaturze 20 stopni C. Które po otwarciu butelki uchodzi. Wśród win musujących po wtórnej fermentacji w butelce przede wszystkim wyróżnia się szampan, którego nazwa jest prawnie zastrzeżona wyłącznie dla produktu pochodzącego z szampanii we Francji, ściśle ograniczony granicami w departamencie De La Mar. Wino gronowe gazowe jest to wino sztucznie musujące, pozyskane w kraju przez mechanicznie nasycanie CO2 Technologia produkcji win gazowych jest niedozwolona w krajach Unii Europejskiej

    Gronowe wino