Mull, Mirabelle, Mistella

Mull, Mirabelle, Mistella, Midori, Mezcal, Metaxa, Mastika, Marsala, Maraschino, Malibu, Malga Seco.

mull mirabelle mtella midori co to jest

Słownik barmana, definicje drinków M

  • Co to jest Marc Definicja 40–45 proc. alkoholu, który produkowany jest z wytłoków winogronowych. Najsłynniejsze wyroby pochodzą z Burgundii oraz Szampanii
  • Co to jest Malaga pajarete Definicja białe hiszpańskie wino likierowe o bursztynowej barwie. Malaga ta jest półsłodka lub „umiarkowanie” słodka, wyrabiana z dodatkiem arrope
  • Co to jest Macvin du Jura Definicja bardzo słodkie, 22-procentowe francuskie wino likierowe. Zanim trafi do sprzedaży, wino leżakuje w beczkach dębowych od 1,5 roku do 3 lat
  • Co to jest Maceracja Definicja substancji smakowych bądź aromatycznych z rozdrobnionych owoców, ziół i korzeni, przy użyciu 70-procentowego alkoholu (dla owoców świeżych
  • Co to jest Madera Definicja regionu Madera w Portugalii. Wytwarza się je z białych odmian winogron. W zależności od typu leżakuje od kilku do kilkudziesięciu lat
  • Co to jest Maderyzacja Definicja którego wino ulega silnemu utlenieniu. Wykorzystywane jest przede wszystkim przy dojrzewaniu win alkoholizowanych. Na skutek maderyzacji
  • Co to jest Malaga Definicja likierowe, naturalnie słodkie lub wytrawne. Do najpopularniejszych malag zalicza się: malaga lagrima, malaga dulce color, malaga moscatel
  • Co to jest Malga dulce color Definicja naturalnie słodkie, o barwie od ciemnobursztynowej po niemal czarną. Do jego wytwarzania dodaje się arrope
  • Co to jest Mendys Definicja arak pochodzący ze Sri Lanki, aromatyzowany orzechami kokosowymi
  • Co to jest Malaga lagrima Definicja Andaluzji, wyrabiane z moszczu otrzymanego bez tłoczenia, o barwie od starego złota po bursztynową. Zawiera ok. 15 proc. alkoholu
  • Co to jest Malaga moscatel Definicja wino naturalnie słodkie o mocy około 16 proc. Barwa od bursztynowozłocistej do ciemnobursztynowej, która z czasem ciemnieje
  • Co to jest Malga seco Definicja białe wytrawne lub półwytrawne hiszpańskie wino o swoistym zapachu, które przypomina nieco sherry
  • Co to jest Malibu Definicja rodem z Jamajki, zawierający 24 proc. alkoholu. Najczęściej wykorzystywany jest jako składnik napojów mieszanych oraz koktajli mlecznych
  • Co to jest Maraschino Definicja Włoszech z wiśni odmiany Marasa. Zawiera 32–40 proc. alkoholu. Likier wyrabia się z destylatu z zacieru wiśniowego z dodatkiem orzechów
  • Co to jest Marsala Definicja Sycylii, zawierające około 18 proc. alkoholu. Od wieków jedno z najbardziej znanych i cenionych win włoskich. Zanim trafi do sprzedaży
  • Co to jest Mastika Definicja Grecji oraz na Cyprze. Otrzymuje się go w wyniku destylacji alkoholu aromatyzowanego nasionami zielonego anyżu i żywicą z mastiki – rośliny
  • Co to jest Metaxa Definicja proc. alkoholu. Wyróżnia się metaxę trzygwiazdkową, pięciogwiazdkową, siedmiogwiazdkową. Liczba gwiazdek jest adekwatna do wieku winiaku
  • Co to jest Mezcal Definicja agawowa. W procesie destylacji agawy kroi się na plastry i podgrzewa w specjalnych pojemnikach przez przynajmniej 70 godzin. Następnie
  • Co to jest Midori Definicja pochodzący z Japonii likier melonowy, zawierający 23 proc. alkoholu. Najczęściej używany jest jako dodatek do koktajli
  • Co to jest Mistella Definicja różowego, wyrabianego z reguły ze świeżego moszczu winnego. Wzmacniane spirytusem, najczęściej winnym. Zawiera około 20 proc. alkoholu
  • Co to jest Mirabelle Definicja belle - wysokoprocentowy alkohol produkowany we Francji i Szwajcarii. Otrzymuje się go w wyniku fermentacji mirabelek
  • Co to jest Mull Definicja który przygotowuje się z białego mocnego (rzadziej czerwonego) wina, z dodatkiem przypraw (najczęściej cynamonu, goździków lub gałki

Słownik alkoholowy

Co to jest w barze? Co to znaczy w tworzeniu drinków? Jak to działa w restauracji?.

Definicja Mull, Mirabelle, Mistella, Midori, Mezcal, Metaxa, Mastika, Marsala, Maraschino, Malibu, Malga Seco, Malaga Moscatel, Malaga Lagrima, Mendys, Malga Dulce Color przykłady.

Przygotowanie Mull, Mirabelle, Mistella, Midori, Mezcal, Metaxa, Mastika zastosowanie.