Amontillado, Arak, Avema

Amontillado, Arak, Avema, Ashanti Gold, Arrope, Armaniak, Aquavite Di Uva, Apricot Brandy, Apple.

amontillado arak avema co to jest

Słownik barmana, definicje drinków A

  • Co to jest Alisier Definicja to pochodzący z Francji destylat, który wytwarza się w wyniku fermentacji owoców jarzębiny
  • Co to jest Applejack Definicja Zjednoczonych i Kanadzie. Wytwarza się go z zacieru jabłkowego lub jabłecznika (cydru) z dodatkiem spirytusu rektyfikowanego. Zawiera ok
  • Co to jest Absynt Definicja alkoholu) o charakterystycznej zielonej lub zielonkawożółtej barwie, której używa się jako aperitifu. Wytrawna, o swoistym zapachu i
  • Co to jest Adwokat Definicja spirytusie z dodatkiem cukru i wanilii, głównie w Holandii. Przyrządzany w domu, nazwany jest popularnie ajerkoniakiem. Jego moc to około
  • Co to jest Aperol Definicja wytwarza się na bazie gorzkich pomarańczy, ziół oraz dodatków korzennych, w zalewie wysokoprocentowego alkoholu
  • Co to jest Akvavit Definicja bezbarwna wódka kminkowa o mocy 40-45 proc. Nazwa akvavit pochodzi od łacińskiego sformułowania aqua vitae, które oznacza „wodę życia”
  • Co to jest Alkohol etylowy Definicja substancją organiczną, która stanowi główny składnik alkoholi. Tę bezbarwną ciecz o charakterystycznym zapachu i palącym smaku uzyskuje się
  • Co to jest Alkohol metylowy Definicja drzewnym (CH3OH). Jest to silnie trująca bezbarwna substancja pochodzenia organicznego o charakterystycznym, piekącym smaku. W wyniku
  • Co to jest Alkoholizacja Definicja trunków (głównie win likierowych), poprzez dodanie do nich alkoholu. W wyniku tego procesu w alkoholu zatrzymuje się naturalny cukier
  • Co to jest Alpestre Definicja pochodzący z Włoch, gorzki trunek, produkowany na bazie zalewów na 34 różnych ziołach i dodatków korzennych
  • Co to jest Amaretto Definicja gorzkawy likier migdałowy pochodzący z Włoch. Ten czerwono-bursztynowy trunek zawiera ok. 25 proc. alkoholu. Najczęściej produkuje się go z
  • Co to jest Amaro Definicja zawierająca do 45 proc. alkoholu. Przy jej produkcji wykorzystuje się różne zioła i korzenie. Amaro może być wytrawne, półwytrawne lub
  • Co to jest Amer picon Definicja produkowany na bazie chininy, gencjany oraz innych aromatów z dodatkiem czystego alkoholu wysokoprocentowego
  • Co to jest Angostura Definicja proc. alkoholu o ciemnoczerwonej barwie. Jest też niezwykle aromatyczną przyprawą, którą można dodawać do napojów mieszanych i różnych dań
  • Co to jest Aperitif Definicja aperitivus - otwieracz), oznaczające napój alkoholowy (18-35 proc.) podawany przed posiłkiem dla pobudzenia apetytu. Dla starożytnych
  • Co to jest Apple brandy Definicja się alkohol wysokoprocentowy, uzyskiwany w wyniku destylacji jabłecznika. Na Filipinach termin ten oznacza alkohol produkowany z palmy
  • Co to jest Apricot brandy Definicja 35–52 proc. alkoholu. Może mieć barwę od białej po pomarańczową, w zależności od sposobu wytwarzania. Podaje się ją bez dodatków, mocno
  • Co to jest Aquavite di uva Definicja we Włoszech. Otrzymuje się go w wyniku fermentacji zmiażdżonych winogron, bez oddzielania moszczu i wytłoków
  • Co to jest Armaniak Definicja spirytusu otrzymywanego z wina gronowego. Produkuje się go z białych winogron uprawianych w regionie Armagnac w Gaskonii. Wraz z koniakiem
  • Co to jest Arrope Definicja skarmelizowany i zagęszczony syrop winogronowy. Jest używany do dosładzania wina, zwłaszcza malagi
  • Co to jest Ashanti gold Definicja duński trunek otrzymywany z armaniaku, kakao oraz innych naturalnych dodatków
  • Co to jest Avema Definicja włoski trunek o gorzkim smaku, który produkuje się na bazie 60 gatunków ziół i dodatków korzennych
  • Co to jest Arak Definicja Afryce nazwą tą określa się też różnego typu alkohole otrzymywane w wyniku fermentacji, a następnie destylacji buraka cukrowego, palmy
  • Co to jest Amontillado Definicja złocistobursztynowej barwie, pochodzące z Andaluzji. Zawiera 16–22 proc. alkoholu. Wytwarza się je przede wszystkim z winogron odmiany

Słownik alkoholowy

Co to jest w barze? Co to znaczy w tworzeniu drinków? Jak to działa w restauracji?.

Definicja Amontillado, Arak, Avema, Ashanti Gold, Arrope, Armaniak, Aquavite Di Uva, Apricot Brandy, Apple Brandy, Aperitif, Angostura, Amer Picon, Amaro, Amaretto przykłady.

Przygotowanie Amontillado, Arak, Avema, Ashanti Gold, Arrope, Armaniak zastosowanie.