ARMANIAK co to jest

Co to znaczy Armaniak. Jak przygotować wysokoprocentowy alkohol produkowany ze spirytusu.

armaniak co to jest

Czy przydatne?

Definicja Armaniak

Co to jest ARMANIAK: wysokoprocentowy alkohol produkowany ze spirytusu otrzymywanego z wina gronowego. Produkuje się go z białych winogron uprawianych w regionie Armagnac w Gaskonii. Wraz z koniakiem uważany jest za najszlachetniejszą wódkę na świecie. W zależności od miejsca produkcji oraz zaawansowania dojrzewania, na etykietach produktu przeznaczonego do sprzedaży umieszcza się następujące nazwy: Trois Etoiles, Coronnes, Monopole, Selection de Luxe (alkohol ma przynajmniej 3 lata), V. O., V. S. O. P. (alkohol ma przynajmniej 5 lat), Extra, Horse’Age, Napoleon, Vieille Reserve, X. O. (10, 15, 20 lat). Armaniak zwykle rozlewany jest do specjalnych płaskich lub owalnych butelek. Podaje się go w kieliszkach koniakowych (jako digestif), wykorzystuje do sporządzania koktajli i do produkcji likierów. Młodego armaniaku używa się także jako przyprawy kuchennej.

Czym jest Armaniak znaczenie w Słownik definicji na A .